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教員情報


杉山 千歳

職名教授/健康栄養学科長
所属常葉大学 健康プロデュース学部 健康栄養学科
学位博士(薬学)
研究分野  食品衛生学

学歴

静岡県立大学食品栄養科学部 卒業
静岡県立大学大学院 生活健康科学研究科 修士課程食品栄養科学専攻修了
岡山大学大学院 自然科学研究科生体調節科学 専攻修了、博士(薬学)取得

経歴

1996年10月~1999年3月 岡山大学大学院自然科学研究科、非常勤研究員
1999年4月~2000年6月 静岡県立大学生活健康科学研究科、客員共同研究員
2000年7月~2005年3月 静岡県立大学環境科学研究所兼大学院生活健康科学研究科環境物質科学専攻、助手
2005年4月~2009年3月 浜松大学健康プロデュース学部健康栄養学科、講師
2009年4月~現在 浜松大学健康プロデュース学部健康栄養学科、准教授

著書

食品衛生学実験、建帛社、2009(共著)

論文

  • Inhibition of 2-amino- 3,8-dimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline-mediated DNA-adduct formation by chlorophyllin in Drosophila, Japanese Journal of Cancer Research, 87, 325-328, 1996 (共著)
  • Inhibitory effects of beer and other alcoholic beverages on the mutagenesis and DNA-adduct formations induced by several carcinogens, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47, 221-230, 1999(共著)
  • Porphyrins as possible preventers of heterocyclic amine carcinogenesis, Cancer Letters,143,185-187,1999(共著)
  • 水中の直接変異原MXの生成と毒性発現の機構 環境変異原研究 22 141-148, 2000(共著)
  • Inhibition of DNA adduct formation and mutagenic action of 3- amino-1-methyl-5H- pyrido[4,3b]indole by chlorophyllin-chitosan in rpsL transgenic mice, Japanese Journal of Cancer Research,92, 848-853, 2001(共著)
  • Preventive effects of chlorophyllin fixed chitosan towards DNA adduct formation of 3-amino-1-methyl-5H-pyrido[4,3b]indole in CDF1 mice, Biological and Pharmaceutical Bulletin, 25, 520-522, 2002(共著)
  • Protection against Trp-P-2 DNA adduct formation in C57bl6 mice by purpurin is accompanied by induction of cytochrome P450, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 3334-3337, 2003(共著)
  • Inhibitory effects of (-)-epigallocatechin gallate on the mutation, DNA strand cleavage, and DNA adduct formation by heterocyclic amines, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 5150-5153, 2003(共著)
  • 水道水中の強力な変異原物質3-chloro- 4-(dichloromethyl)-5-hydroxy-2(5H)-furanone (MX)の分布と毒性 水環境学会誌 27, 393-401, 2004(共著)
  • 3-chloro-4-(dichloro- methyl)-5-hydroxy-2 (5H)-furanone (MX) shows initiating and promoting activities in a two-stage BALB/c 3T3 cell transformation assay, Mutagenesis, 20, 375-379, 2005(共著)
  • A novel mutagen, 2-(5-hydroxy-4,6-dinitroindolyl) ethanol, formed in the reaction between 5-hydroxytryptamine and nitrite under acid conditions, especially in the presence of l-cysteine, Mutation Research, 588,172-176, 2005(共著)

担当経験のある科目

  • 食品衛生学、食品衛生学実験、食品安全論、食品学実験Ⅱ
  • 生物有機化学

所属学協会

日本食品衛生学会、日本環境変異原学会、日本薬学会、日本水環境学会